Choroby a miód 17 Maj 2019

admin

W zasadzie wszystkie kultury, dla których miód był przynajmniej sporadycznie dostępnym składnikiem pokarmowym, odkryły, że jest to znakomita substancja lecznicza. Miód spadziowy stał się elementem medycyny naturalnej a wszystkich kontynentach, a dzisiaj w tym samym celu wykorzystuje się także inne rodzaje miodu, nawet te bardziej egzotyczne, jak miód pomarańczowy. Współczesna medycyna nie wprowadza zbyt ostrego podziału miedzy miodami i zazwyczaj miód gryczany jest równie polecany, co miód akacjowy i każdy inny pod warunkiem, że jest to miód naturalny. Na co konkretnie polecany jest miód? – dolinalawendy.pl/30-miod-pomaranczowy

Układ pokarmowy

Działanie miodu, w zależności od schorzenia i osobniczej podatności, może być bardzo różne. Czasami niestety będzie to tylko placebo, a czasami przyniesie od razu widoczną ulgę. Szczególnie dobrze miód sprawdza się w zaburzeniach układu pokarmowego zaliczanych do idiopatycznych zjawisk zapalnych. Mowa tutaj o wszelkiego rodzaju przypadkach zapalenia uchyłków czy nieswoistej wrażliwości jelit, a nawet o schorzeniach związanych z celiakią. Miód podaje proste substancje odżywcze, enzymy wspomagające trawienie, jak również wiele substancji zwalczających grzyby i bakterie, co razem sprawia, że organizm jest regulowany. Z niewielkich ilości miodu zawsze warto skorzystać niezależnie od tego, co dokładnie nam z układem pokarmowym dolega. – dolinalawendy.pl/12-miod-gryczany

Cukrzyca

Cukrzyca to bardzo poważna choroba cywilizacyjna polegająca zazwyczaj na równocześnie zbyt małej produkcji insuliny oraz na ograniczonej reakcji organizmu na insulinę. Oba te czynniki powodują równocześnie, że w krwi jest za dużo cukru, a tkankach jest go za mało, [dolinalawendy.pl/6-miod-spadziowy] przez co pełny energii organizm zaczyna być sam przez siebie głodzony.

Łatwe do strawienia i przyswojenia cukry zawarte w miodzie sprawiają, że organizm lepiej sobie radzi z odżywianiem samego siebie i poziom cukru we krwi po spożyciu miodu jest niższy niż w przypadku spożywania takiej samej ilości energii w innej postaci. Co więcej, przyjmowanie dużej ilości energii zazwyczaj pogłębia cukrzycę, ale postać energii dostępnej w cukrze wydaje się nie posiadać podobnych efektów ubocznych. Przyjmowanie cukrów prostych w postaci różnego rodzaju drożdżówek czy białego pieczywa jest zazwyczaj u pacjentów z cukrzycą surowo zakazane, ale pod warunkiem, że będzie to robione w umiarkowanych ilościach, lekarze zwykle nie mają żadnych pretensji o spożywanie miodu.

Ten wpis opublikowano dnia piątek, 17 Maj 2019 o godz. 10:43 w kategorii bajeczna uczta. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Komentarze są wyłączone, ale możesz wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Komentowanie wyłączone.